Administratie: zelf doen of uitbesteden?

administratie uitbesteden

De meeste ondernemers vragen zich vast wel eens af of ze de administratie moeten uitbesteden of dit beter zelf kunnen doen. Vaak zien zij echter het voeren van de administratie niet als hun favoriete bezigheid. Toch is elke ondernemer verplicht een juiste administratie te voeren en correcte belastingaangiften te doen.

Waarom is een administratie voeren zo belangrijk?

Een juiste administratie geeft je inzicht in hoe je bedrijf er voor staat. Op basis van de cijfers moet jij misschien belangrijke beslissingen maken. Het is daarom niet alleen belangrijk dat de informatie juist is, maar ook dat deze snel tot je beschikking is. Naast dat de administratie je helpt je bedrijf te sturen, is het ook de basis voor de belastingaangiften die je moet doen. Wanneer de belastingaangiften niet of onjuist ingediend worden, zullen de kosten hoog oplopen.

Is het wel verstandig om de administratie zelf te doen?

Het is begrijpelijk dat je, zeker als Starter, kosten wil besparen op je boekhouding. Wanneer je ervoor kiest de boekhouding zelf te gaan voeren, is het wel belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Weet jij bijvoorbeeld welke btw je wel en juist niet mag aftrekken van je aangifte? Of wanneer je de lease van een auto op de balans of in de winst- en verliesrekening moet verantwoorden? Hoe verwerk je de afschrijvingen conform de fiscale regelgeving?

Of het verstandig is om je administratie zelf te doen, ligt dus voor een deel aan je boekhoudkundige kennis. Daarnaast speelt de tijd die je eraan wilt spenderen een belangrijke rol. Het ligt voor de hand dat iemand die dagelijks administraties verwerkt veel sneller is en geen fouten zal maken. Wanneer jij de tijd die je kwijt bent aan het voeren van de administratie ook voor een klant zou kunnen werken is een boekhouder al snel terug verdiend.

De voordelen van het uitbesteden van je administratie.

Zoals hierboven misschien al duidelijk werd, kun je veel kostbare tijd besparen door de administratie uit te besteden. Daarnaast zal het een hoop rust geven te weten dat de administratie in juiste handen is. Een boekhouder zal je aangiften altijd tijdig en correct indienen, zo voorkom je hoge naheffingen en boetes van de fiscus. Daarnaast zal een boekhouder proactief met je meedenken en tijdig signaleren wanneer bepaalde zaken uit de pas lopen.

Wat kost het uitbesteden van mijn administratie?

Dit is per bedrijf verschillend, een Starter of ZZP’er met weinig transacties is vanzelfsprekend goedkoper uit dan een B.V. met honderden transacties per maand. Wat wel goed is om te weten is dat de kosten van de boekhouder zakelijk aftrekbaar zijn. Ook zal een boekhouder ervoor zorgen dat je altijd gebruik maakt van alle aftrekposten die voor jou van toepassing zijn. Een goede boekhouder verdiend zichzelf dus meestal terug.

Scroll to Top